10 haveprojekter til påskeferien

25. marts 2025 - Thea Poulsen

Påskeferien er det perfekte tidspunkt at skyde foråret og havesæsonen i gang. Selvom vejret indtil videre ikke har givet de store lovninger om forår, så krydser vi fingre for at påsken bringer solskinnet og de milde temperaturer til Danmark. Her kommer 10 haveprojekter du kan hygge dig med i påskeferien. 

1. Rydde op i haven 

Påskeferien er ideel til at få gjort haven forårsklar. Du kan så småt begynde at luge for det første spæde ukrudt. Du kan begynde at klippe stauder ned, og få fjernet de visne plantedele. Vær dog opmærksom på at nogle planter som Hortensia og Roser ikke skal beskæres i foråret. Igennem efteråret og vinteren har blade, kviste og nedfaldsgrene spredt sig i haven, nu er et fint tidspunkt at få dem fjernet fra bede og fra græsplænen, så de ikke kommer i karambolage med græsslåmaskinen.

2. Så tomater

Har du ikke allerede sået tomater, så kan du sagtens nå det endnu. At så tomater er et hyggeligt inde-projekt til de kolde dage, som vi sikkert også får nogle af i påsken. Hvis du har holdt påske-brunch med æg på menuen, kan du med fordel så dine tomater i de halverede æggeskaller, eller skallerne fra blødkogt æg. På den måde har du komposterbare så-potter som tilføjer kalk til planterne. Tomaterne skal sås i små potter, vandes og stilles lunt indtil de spirer. Derefter skal tomaterne stå så lyst som muligt i et rum der helst ikke er meget varmere end 18 grader. Tomaterne kan flyttes i drivhus i starten af maj, eller sættes ud på friland i juni.
Læs mere her om 5 fantastiske tomatsorter du kan dyrke selv 

3. Fjerne vinterdække

Hvis du har lagt grangrene og andet vinterdække ud i havens bede for at beskytte mod frost, kan du så småt begynde at fjerne det nu. Vær dog opmærksom på om du har nogle meget frostfølsomme planter. Frosten er ikke helt ovre endnu. 

4. Tøm din kompostbeholder

Hvis du har succes med at kompostere dit køkken- og haveaffald, så har du helt sikkert en kompostbeholder fyldt med lækkert kompost nu. Påsken er et ideelt tidspunkt til at få tømt beholderen for det omsatte kompost, og få fyldt nyt haveaffald på. Hvis du ikke rigtig synes du har succes med din kompost, så se om du kan få fat på noget hønsemøg eller hestemøg som du kan tilsætte din kompostbeholder, så kommer der hurtig gang i en god kompostering. Hvis du har en lukket beholder kan det også være nødvendigt at vande den engang i mellem for at haveaffaldet ikke bare tørrer ud i stedet for at kompostere. Du kan også købe kompostorme på nettet og nogen gange på genbrugsstationen, de sætter gang i en hurtig kompostering. 

5. Påfyld ekstra jord

Når nu du har tømt din kompostbeholder, så kan du lige så godt køre komposten ud i dine højbede, køkkenhave eller staudebede. Komposten giver god nærig til jorden og gør at jorden ikke bliver udpint af at blive dyrket. Hvis du ikke selv laver kompost, kan du få det gratis på mange genbrugsstationer rundt omkring i landet. I højbedene kan jorden falde sammen efterhånden, derfor er det en god idé at påfylde lidt ekstra jord eller kompost hvert forår. 

 6. Sæt højbede op

Påskeferien er også et godt tidspunkt til at få sat højbede op, så de står klar til jorden er varm nok til at begynde at så i. En af fordelene ved højbede er, at de forlænger sæsonen, da jorden i dem varmes hurtigere op. Så hvis du vil tidligt i gang  i haven, så kan du bruge påsken på at indrette haven med flotte og praktiske højbede. Hvis du ikke selv bygger dine højbede, skal du også være opmærksom på at der kan være lidt leveringstid på højbede og jord, så du skal måske bestille allerede nu, så du har de ting du skal bruge når påskeferien begynder.

7. Forspire kartofler

Kartofler er en uundværlig del af køkkenhaven. De er nemme at dyrke, giver et stort udbytte, og så er der nok få ting der slår smagen af ny-opgravede kartofler på en tidlig sommerdag. Hvis du gerne vil have tidlige kartofler, så er det en god idé at forspire dem. Dette gør du ved at tage dine læggekartofler og lægge dem i en bakke af en art i et lyst og køligt rum. Snart begynder små grønne spirer at komme frem. Sunde kartoffelspirer skal være grønne og kraftige, ikke tynde og lyse. Hvis dine spirer er tynde og lyse, så bør du stille kartoflerne et sted hvor de får mere lys og mindre varme. 
Læs mere her om 5 fantastiske kartoffelsorter du kan dyrke i højbed.

8. Lave stiklinger

Hvis du har stueplanter som duft-geranier eller pelargonier, som kan tåle at stå ude om sommeren, så kan du nu lave stiklinger. Klip en gren af og sæt den i vand til der er dannet rødder. Derefter kan du plante den i en potte for sig selv.   
Læs mere her om Stiklingeformering - sådan tager du stiklinger 

9. Gør drivhuset klar 

Hvis du er en af dem som ikke lige har fået fjernet planterne i efteråret, så er det tid til at få tømt og rengjort drivhuset nu. Det er vigtigt at få vasket drivhuset af indvendigt, så eventuelle skimmelsporer eller andet fra sidste år ikke smitter de nye planter i år. Hvis du har kapilærkasser skal poserne skiftes. Det er også nu plantesække altid er på tilbud, så du kan med fordel købe dem nu, og gøre drivhuset helt klar til planter. Det kommer du til at glæde dig over i maj. Måske har du lyst til et nyt look i drivhuset, du kan fx finde nogle flotte kapilærkasseskjulere til at forskønne dit drivhus med. Hos LandHave har vi flotte kapilærkasseskjulere i galvaniseret stål.

10. Gør noget godt for fuglene

Det har været en kold vinter, og fuglene har haft det hårdt. Nu er småfuglene ved at finde redekasser og gøre klar til at få unger. For at hjælpe fuglene lidt, er det en god idé at give dem vand og mad. Et godt påskeprojekt er at lave fedtkugler til fuglene. Det kan man gøre indenfor hvis vejret er kedeligt. Du laver kuglerne ved at smelte enten svinefedt eller palmin og blande fuglefrø i. Du kan putte blandingen i halve kokosnødder, udhulede appelsiner, eller i nogle silikoneforme du kan pille af bagefter. Det er også vigtigt at der er vand til fuglene i haven, så de kan drikke og bade. Et lavt fad er ideelt til formålet.