Få succes med dit georginebed

1. april 2025 - Thea Poulsen

Drømmer du om et farverigt og blomstrende georginebed? Georginer, også kendt som dahlia, er en af havens mest spektakulære sommerblomster, og med den rette pleje kan de blomstre overdådigt fra midsommer til langt ud på efteråret. Læs med og få de bedste tips! 

Et mexicansk vidunder 

Georginer eller Dahlia som de også kendes som, er en af de smukkeste og mest overdådige blomster vi kan dyrke herhjemme. Georginen har en lang historie som starter i Mexico i 1400tallet, hvor den var brugt til både praktiske og dekorative formål. Georginen udvikler en eller flere underjordisk knolde, som faktisk er spiselige. I gamle dage har de i Mexico været anvendt til både menneske- og dyreføde, det kan man også forsøge sig med i dag, men smagen er ikke noget at prale af. Her kan vi ikke nænne at spise knoldende, vi vil hellere have blomsterne i haven år efter år. I gamle dage brugte Atzekerne blomsterne til at oppynte ved bryllupsceremonier, og det er ikke noget under, for georginer er noget af det smukkeste pynt naturen kan producere.

Sådan dyrker du georginer 

Georginer kan dykres både fra knold eller fra frø. De fleste dyrker dem fra knolde, da knoldene kan gemmes fra år til år, og georginerne derfor kan holde i mange år. 

Knoldene kan man begynde at forspire i april, det gør man ved at tage nogle bakker med jord og lægge knoldene i jorden. De skal stå frostfrit og lyst. Efter noget tid vil knoldene begynde at spire og de vil have et godt forspring når de kommer i jorden i maj. 

Men man kan også bare vente til maj, når vejret er mildere og faren for frost er ovre. Knoldene lægges forsigtigt i jorden og dækkes med 10 cm jord. Knoldene vil i løbet af et par uger begynde at spire, og så tager det pludselig fart. På blot et par måneder, kan georginerne vokse sig 1,5 meter høje. Georginerne blomstre generøst over hele sommeren og helt ind til frosten kommer og lægger dem ned. 

Georginer i højbed 

Georginer kan også sagtens dyrkes i højbed. Det eneste man skal være opmærksom på, er at georginerne skal have en del vand og næring. Så jo større højbed, jo nemmere bliver det at holde. Georginerne er varmekrævende, og det kan derfor faktisk være en fordel, at have sine georinger i højbed. Højbedet varmes nemlig hurtigere op, og dette kan derfor give georginerne et lille forspring og ekstra gode vilkår henover sommeren. Ved meget varme somre, skal man til gengæld være opmærksom på at højbedet tørre hurtigere ud. 

Vinteropbevaring af georginer 

Den eneste ulempe der er ved georginer er, at de ikke kan tåle frost. Derfor skal knoldene graves op hvert efterår. Knoldene skal opbevares frostfrit, men køligt. Det kan være i en frostfri garage eller i en kælder. Hvis du ikke har en udbygning der er frostfri, kan du prøve at lægge knoldene i nogle flamingokasser med tæpper eller andet isolerende over. 

På lune vintre kan man være heldig at georginerne overlever vinteren, men det sker desværre ikke så ofte. 

Læs flere af vores guides her på bloggen, fx. hvordan du dyrker aspares eller 5 gode råd til haven i marts