Sådan dyrker du squash og græskar

1. april 2025 - Thea Poulsen

Både squash og græskar er nogle af de planter som kan give det allerstørste udbytte. De minder meget om hinanden, men de er lidt forskellige at dyrke. I dag kan du lære hvordan du kan dyrke dem i haven med succes. 

Sådan dyrker du squash 

Squash er noget af det nemmeste man kan dyrke i sin have, det er en meget taknemmelig plante. Den kan forspires indendøre i april og maj og plantes ud efter 1. juni. Man kan også så dem direkte på friland efter 1. juni. Squash er kuldefølsom, og den bør derfor først flyttes ud når al risiko for frost og lave nattetemperaturer er væk. En plante sået på friland i juni bliver overraskende stor meget hurtigt, men hvis man vil have mest muligt ud af planten, er det en god idé at forspire den indendørs. 

Planterne gror meget hurtigt og leverer squash i enorme mængder, jo flere du plukker – des flere kommer der. Der skal som regel ikke mere end 1 plante til at dække en families behov for squash over sommeren. Men der er så mange slags, at det kan være svært at nøjes med én. 

Squashplanten bliver stor, og kan sagtens fylde en kvadratmeter – så der skal god afstand mellem planterne. Squashplanter er vilde med sol og varme, så den skal gerne stå i fuld sol, ydermere elsker den gødning. Traditionelt set har man dyrket squash i kompostbunker, hvor de stortrives – så godt at en squash på få dage kan vokse sig kæmpe stor.  

Sådan dyrker du græskar 

Græskar er ikke helt så nemme at lykkedes med som deres slægtning squashen. Græskarret bryder sig bestemt ikke om kulde. Derfor er det en rigtig god idé at forspire dem indendørs i april-maj. I modsætning til squashplantens frugter vokser græskarene lidt langsommere og de skal bruge god tid på at modne. Græskar trives med masser af gødning og vil helst ikke tørre ud. De elsker sol og er ikke for glade for vind.

Planterne bliver store, de er krybende og kan blive flere meter lange. Hvis man har et kraftigt stativ kan man få dem til at vokse op ad det. 

Græskar skal først høstes når deres skal er blevet helt hård, og græskaret lyder hult når man banker på det. Det er vigtigt at de høstes inden frosten kommer, ellers bliver de ødelagt. Hvis man ikke vil spise sit græskar med det samme, men derimod gemme det, skal man tørre det i 10 dage et lunt sted, ca 20-25 grader. Herefter skal det opbevares ved 12-15 grader, så kan det holde sig i månedsvis. 

Forbedre dit højbed eller plantekasse til dyrkning