FAQ - Land Modern
Specifikationer, Land Modern plantekummer
Land Modern er vores ekstra kraftige modulopbyggede plantekummer er fremstillet i henholdsvis Corten, som får en rusten patina, og højgalvaniseret Magnelis stål. Corten holder op til 8 gange længere end almindeligt råjern, og Magnelis galvaniseret stål holder op til 10 gange længere end almindeligt galvaniseret stål. Med en materialetykkelse på hele 3 mm ligger plantekummerne således helt i top når det gælder kvalitet og holdbarhed.
Plantekummerne er opbygget af sider i 4 længder; 40cm, 60cm, 80cm og 120cm. Ved hjælp af et særligt forlængerbeslag kan de forlænges til ekstra lange plantekummer. De fås både med og uden bundplade, og findes også i en version med hjul og en version med 10 cm høje ben. Benene gør det muligt at flytte plantekummerne ved hjælp af en palleløfter.
Som tilbehør til Land Modern plantekummer fås en specialdesignet bænk, som hviler på siden af to plantekummer. Bænken er fremstillet af samme materialer som plantekummerne, men beklædt med lister i certificeret mahogni, som giver god komfort og tilfører et let og elegant look. Bænken er 30 cm bred og 118 cm lang.
Se en oversigt over de forskellige moduler i Land Modern systemet her. Se yderligere specifikationer og gode råd til samling og brug af plantekummerne under Værd at vide nedenfor.
Værd at vide
Land Classic, Land Modern og Land Plus plantekasser er fremstillet af enten råjern eller Cortenstål, som ruster, eller galvaniseret jern og stål. Plantekassernes levetid afhænger af vejrforholdene, men også hvordan du bruger dem.
Bemærk særligt om plantekasser i råjern eller Cortenstål, der ruster:
- Plantekasserne er ikke rustne ved levering, men ruster efter nogle måneder udendørs.
- Patineringstiden kan variere. Vask siderne af med sæbevand for at fjerne olierester fra produktionen og sætte gang i rustdannelsen.
- Rusten kan smitte af på underlaget og ved berøring. Rustpletter bleges i direkte sol. På betonfliser kan de fjernes med oxalsyre: opløs 100 g oxalsyre i en liter vand, dup eller gnid på pletten og vask efter med vand.
- Den rustne overflade er flot og naturlig, men paradoksalt nok vil rusten også tære på metallet og i sidste ende forkorte dets levetid. Har du valgt plantekasser i råjern eller Corten er det derfor særligt vigtigt at følge rådene nedenfor.
Bemærk særligt om bænke og siddepladser med lister i mahogni:
- Mahognilisterne leveres ubehandlet, men kan oliebehandles. Ubehandlet får træet en flot sølvgrå patina. Olie bevarer og fornyr i stedet træets oprindelige rødbrune farve og forlænger levetiden.
Sørg for at overskydende vand kan trække væk:
- Af hensyn til stålets levetid og dine planters trivsel er det meget vigtigt, at overskydende vand kan trække ud af din plantekasse!
- På underlag af fliser anbefaler vi at fjerne fliserne under plantekassen, så overskydende vand kan trække ned i jorden.
- Alternativt kan vi anbefale en model med bundplade og evt. hjul, hvor vandet kan trække væk gennem bundpladens drænhuller. Bemærk! Det er bedst at fylde jorden direkte ned ovenpå bundpladen uden yderligere drænlag imellem.
Undgå unødig berøring med salte:
- Salte fremskynder tæring af metal. I salt havluft vil plantekassernes levetid derfor være kortere.
- Undgå vintersaltning i nærheden af din plantekasse.
- Gødning indeholder salte. Undgå at koncentreret gødning kommer i berøring med plantekassen.
- Leca indeholder sulfatsalte. Vi fraråder at bruge leca som drænlag eller for at gøre jorden lettere.
Valg af jord og membran:
- Vælg en let jord, som holder godt på fugten. Vi anbefaler en god krukke- eller højbedejord.
- Beregn omkring 20% mere jord end rumfanget af dine højbede eller plantekummer. Jorden synker sammen med tiden og bør fyldes efter.
- Isoler evt. på indersiden af plantekasserne med isoleringsmåtter. Det mindsker udtørring af jorden om sommeren og beskytter planternes rødder mod frost om vinteren.
- For at undgå (for hurtig) korrosion indefra er det vigtigt at undgå kombinationen vand og ilt på indersiden af plantekassen. Hæld jorden direkte i plantekassen og hold den altid helt fyldt. Ellers anbefaler vi en vandtæt membran på indersiden af metallet, for eksempel isoleringsmåtte/grundmursplade, bassinfolie/EPDM eller lignende plastik/gummi. Er kassen uden bund, kan man lade membranen gå med helt ned under sidernes underkant for at beskytte mod fugt nedefra.
-
Leca og surbundsjord kan forkorte metallets levetid. Ved brug af leca eller surbundsjord anbefaler vi altid at isolere metallet med en vandtæt membran.
Underlag og placering:
- Land plantekasser kan bruges på et hvilket som helst underlag, der kan bære vægten. Det er især jord og vand der vejer. Regn med ca. 1500 kg pr kubikmeter gennemvandet jord. På altaner, tagterrasser og lignende kan vægten reduceres ved at vælge taghavejord, som vejer mindre.
- På faste belægninger og træterrasser anbefaler vi at vælge en model med bundplade og evt. hjul eller ben for at sikre god afdræning og undgå at træet rådner.
- Til større buske eller træer anbefaler vi at placere plantekassen direkte på jorden uden bundplade, så rødderne kan brede sig frit.
- Underlaget bør være plant, men mindre ujævnheder kan udlignes ved påfyldningen af jord.
- Plantekasser på hjul kræver fast, jævnt underlag for at kunne rulle. Skal du flytte en plantekasse med hjul, så skub forneden, ved bundpladen – særligt hvis du har valgt en stablet model.
Når du samler din plantekasse:
- Brug handsker som beskyttelse mod skarpe kanter.
- Ved stablede plantekasser: fyld nederste plantekasse op med jord, placer den næste ovenpå, fyld 10 cm jord i, juster siderne og fyld helt op. Siderne skal ikke fastgøres oven på hinanden med bolte el.lign. Jorden holder dem sammen. Ved stablede modeller på hjul anbefaler vi dog at skubbe forneden, ved bundpladen, når plantekassen skal flyttes.
- Se samlevejledninger og instruktionsvideoer herunder.